Návrh metrik a KPI pro zlepšení efektivity IT procesů v enterprise sektoru - Dostálová, Valentýna (2025)
Diplomová práce se zaměřuje na návrh metrik a klíčových ukazatelů výkonnosti (KPI) pro zlepšení efektivity IT procesů v enterprise sektoru. V současnosti podniky čelí výzvám spojeným s roztříštěnými IT systémy a nedostatečnou standardizací metrik, což komplikuje strategické rozhodování a efektivitu IT služeb. Cílem této práce je vytvořit univerzální systém metrik a KPI, který by podpořil zlepšení IT procesů a efektivní měření jejich výkonnosti v různých organizacích, nezávisle na specifických technologických platformách. Tato práce kombinuje literární rešerši, komparativní případové studie a kvalitativní výzkum s IT manažery z českého enterprise sektoru. Výsledkem je návrh metrik a KPI, které umožní podnikům lepší strategické plánování, vyšší úroveň provozní stability a podporu digitální transformace. Navržený model je potvrzen na základě doporučení odborné literatury a aktuální praxe v oblasti řízení IT. Tato práce poskytuje cenné nástroje pro zefektivnění IT řízení a měření jeho výkonnosti v různých sektorech české ekonomiky.