Optimalizace procesů v oblasti kreditního managementu na úseku blokovaných objednávek ve vybrané společnosti - Bártů, Adam (2025)
Tato práce se zabývá analýzou procesu uvolňování zablokovaných objednávek v konkrétním firemním prostředí, kde o uvolnění rozhodují různě spolupracující oddělení. Cílem bylo identifikovat úzká místa v komunikaci a rozhodovacím řetězci, kvantifikovat dobu trvání jednotlivých fází procesu a navrhnout potenciální zlepšení. Pomocí analýzy reálných případů a využitím základních statistických nástrojů byly identifikovány konkrétní vzorce chování, zpoždění a příčiny odlehlých hodnot. Výsledky ukazují na výrazné rozdíly v délce reakčních dob mezi jednotlivými odděleními a potvrzují vliv lidského faktoru. Práce uzavírá návrhy na optimalizaci, které by měly vést ke zvýšení efektivity a transparentnosti schvalovacího procesu.