Lean management jako cesta k udržitelnosti ve vysokoškolských institucích : pilotní studie - Matějovská, Lenka (2025)
Tato práce zkoumá možnosti využití lean managementu k podpoře udržitelnosti ve vysokoškolských institucích v ČR. Navazuje na model Kleina et al. (2022) a ověřuje jeho uplatnitelnost v lokálním kontextu. Výzkum je pojat jako pilotní studie s cílem otevřít diskusi. Dotazníkové šetření ukazuje pozitivní vliv lean praktik na environmentální, ekonomickou a sociální dimenzi udržitelnosti. Výsledky naznačují vhodnost přizpůsobení lean přístupů specifikům českých institucí. Práce kvůli malému vzorku a explorativnímu přístupu neformuluje obecné závěry, ale naznačuje směry dalšího výzkumu a potřebu při-způsobení lean přístupů českému prostředí.