Financování spolku (včetně daňové podpory státu) - Fiala, Martin; Maaytová, Alena; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Bakalářská práce se zabývá financováním nestátních neziskových organizací a jejich daňovou podporou ze strany státu. Hlavním cílem práce bylo zjistit dopady případného zrušení některých daňových úlev v zákoně o daních z příjmů na hospodaření konkrétního spolku. Bylo zjištěno, že nejdůležitější daňovou úlevou pro zkoumaný spolek je tzv. „30% odpočet“ od základu daně, jehož zrušení by značně navýšilo výdaje spolku ve sledovaných letech. Příjmy spolku by také mohlo značně ovlivnit zrušení odpočtu darů od základu daně u dárců. Naopak zrušení osvobození bezúplatných plnění by mělo na hospodaření spolku zanedbatelný dopad. Pro vykompenzování eventuálního snížení příjmů by spolek mohl přistoupit k navýšení členských příspěvků, které jsou dobře předvídatelným zdrojem financování. Za účelem zjištění ochoty členů platit členské příspěvky bylo provedeno dotazníkové šetření, které ukázalo, že ne všichni členové jsou ochotni akceptovat případné navýšení příspěvků. Z těchto důvodů by spolek měl hledat i jiné zdroje financování a snažit se využít daňově optimalizační nástroje pro snížení daňové povinnosti.
Vedoucí práce: Alena Maaytová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses