Zavádění konceptů business intelligence a digitalizace v SME - Nekvindová, Kateřina; Umlauf, Miroslav; Dědeček, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zaměřuje na vytvoření a implementaci řešení Business Intelligence (BI) v konkrétní malé a střední firmě (SME). V úvodních kapitolách je podrobně analyzován typ podnikání a fungování společnosti. Tato analýza je klíčová pro pochopení specifických potřeb firmy a identifikaci oblastí, ve kterých může BI přinést největší přidanou hodnotu. Cílem této fáze je zajistit, aby BI řešení nebylo jen technologickým vylepšením, ale skutečným nástrojem pro strategické rozhodování a optimalizaci firemních procesů. Na základě definovaných kritérií je následně vybírána vhodná technologická infrastruktura. Tento výběr zahrnuje nejen zhodnocení dostupných BI platforem a nástrojů, ale také posouzení finančních, technických a provozních možností konkrétní společnosti. V rámci této části jsou detailně diskutovány faktory, jako je kompatibilita s existujícími systémy, škálovatelnost a uživatelská přívětivost. Důraz je kladen na to, aby bylo řešení dlouhodobě udržitelné a přizpůsobené individuálním potřebám firmy. Další část práce se věnuje samotné implementaci BI řešení. Popisuje postupný proces zavedení systému, počínaje návrhem architektury a datových modelů, přes integraci s firemními systémy až po vývoj a vizualizaci dat. Součástí této části je také řešení případných výzev a překážek, které při implementaci vznikly. Závěrečná část práce je věnována kritickému zhodnocení přínosů implementovaného BI systému. Hodnocení je provedeno na základě předem stanovených kritérií, která byla formulována s ohledem na cíle firmy a očekávané výstupy.
Vedoucí práce: Miroslav Umlauf
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses