Vývoj devizových rezerv ČNB v letech 1993-2024 a jejich optimální výše - Hála, Martin; Makovec, Pavel; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na vývoj devizových rezerv České národní banky v období let 1993 až 2024 a hodnotí jejich přiměřenost ve vztahu ke krátkodobému zahraničnímu dluhu a dovozu zboží a služeb. V analytické části jsou rezervy zkoumány pomocí pravidla tří měsíců dovozu a Greenspan-Guidottiho pravidla, přičemž výsledky jsou prezentovány v přehledných grafech a tabulkách. Z důvodu srozumitelnosti je zkoumané období rozděleno do tří dekád, přičemž v závěru jsou všechna data komparována jako celek. Na základě provedené analýzy je potvrzena hypotéza, že výše devizových rezerv ČNB rostla ve sledovaných obdobích neúměrně vzhledem k ekonomickým ukazatelům a překračovala doporučené mezinárodní standardy. Závěrem práce jsou navržena doporučení pro budoucí správu rezerv.
Vedoucí práce: Pavel Makovec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses