Porovnání přístupů k vývoji a implementaci chatbotů - Zabloudil, Vojtěch; Umlauf, Miroslav; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá porovnáním vhodných přístupů k vývoji a implementaci chatbotů s důrazem na strategické, technologické a ekonomické aspekty v konzultačním prostředí. Práce je strukturována do tří částí. V úvodní části jsou představeny potřebné teoretické koncepty a přístupy, které objasňují problematiku vývoje chatbotů a celkově projektů spjatých s umělou inteligencí. Součástí této části je také vyčlenění hodnotících kritérií a metrik, podle nichž budou jednotlivé přístupy následně porovnány. Ve druhé části jsou již popsány jednotlivé postupy při vývoji a implementaci chatbotů. Zaměřuje se především na výběr a analýzu nejaktuálnějších postupů. Konkrétně se jedná o směsici metod a postupů zahrnující jak uzavřené (closed-source) a otevřené (open-source) modely, tak i řešení využívající (low-code/no-code) platforem či postupů. Tyto postupy jsou nadále podrobeny metodice komparace. Ta probíhá díky předem vytvořenými hodnotícími kritérii. Po samotném porovnání autor prezentuje výsledky porovnání a formuluje strategii s doporučením, jak postupovat při výběru vhodného přístupu k vývoji a implementaci chatbota v konzultačním prostředí. Tato zjištění mohou sloužit jako praktický návod pro firmy či konzultanty, kteří zvažují různé postupy a platformy pro nasazení chatbotů v rámci svých projektů.
Vedoucí práce: Miroslav Umlauf
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses