Implementace reportingového řešení pro účely vyhodnocování pilotního provozu poptávkové dopravy - Kubálek, Lukáš (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh a implementaci reportingového řešení pro pilotní provoz poptávkové dopravy v rámci systému Pražské integrované dopravy. Poptávková doprava představuje nový přístup k veřejné hromadné dopravě, který se od tradiční linkové dopravy odlišuje absencí pevných jízdních řádů a tras – ty jsou generovány dynamicky na základě aktuální poptávky cestujících. Vzhledem k tomu, že v České republice jde o relativně nový koncept, který dosud není pevně ukotven v legislativním rámci, je pilotní provoz důležitým zdrojem praktických poznatků pro jeho další rozvoj. Cílem práce je navrhnout funkční reportingové řešení, které umožní systematicky vyhodnocovat klíčové provozní, ekonomické i uživatelské parametry pilotního provozu. Reportingové výstupy slouží nejen vedení společnosti a zástupcům Středočeského kraje, ale také dalším stakeholderům zapojeným do projektu. V rámci práce byla využita kombinace několika metod. Klíčovým prvkem sběru požadavků byly polostrukturované rozhovory s různými skupinami uživatelů – od vedoucích pracovníků po provozní personál. Dále byla provedena rešerše odborné literatury, legislativních dokumentů a technických dokumentací k nástrojům jako je Power BI. Pro pochopení datového základu služby byla provedena analýza všech dostupných datových struktur, systémových vazeb a procesů. Na základě získaných informací byla následně provedena syntéza potřeb jednotlivých uživatelů a návrh komplexní sady reportů. Na základě těchto vstupů vznikla sada reportů zaměřená na různé oblasti – od základního provozního přehledu až po analýzu chování zákazníků či časové vytíženosti služby. Při tvorbě jednotlivých reportů byl kladen důraz na jednoduchost, srozumitelnost a vysokou vypovídací hodnotu. Výsledné reportingové řešení umožňuje l