Vliv měnové politiky na konkurenceschopnost české ekonomiky - Drbout, Martina (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu měnové politiky České národní banky (ČNB) na konkurenceschopnost českého exportu v období 2020–2025. Cílem práce je zhodnotit, jak změny měnového kurzu, vyvolané konvenčními i nekonvenčními nástroji měnové politiky ČNB, ovlivňují exportní výsledky klíčových odvětví české ekonomiky, především automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky. Pro analýzu je využita kombinace kvantitativních metod, včetně ekonometrického modelování a případové studie. Díky použití současné vědecké literatury poskytuje komplexní pohled na vztah mezi měnovou politikou ČNB a exportní výkonností. Práce potvrzuje, že flexibilní a důvěryhodná měnová politika má klíčový význam pro udržení konkurenceschopnosti malé otevřené ekonomiky, jakou je Česká republika. Zejména v turbulentních obdobích globálních otřesů, kdy kurz české koruny hraje zásadní roli v exportní výkonnosti a celkové mezinárodní konkurenceschopnosti.