Vliv měnové politiky na konkurenceschopnost české ekonomiky - Drbout, Martina; Sláma, Jiří; Vopátek, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou vlivu měnové politiky České národní banky (ČNB) na konkurenceschopnost českého exportu v období 2020–2025. Cílem práce je zhodnotit, jak změny měnového kurzu, vyvolané konvenčními i nekonvenčními nástroji měnové politiky ČNB, ovlivňují exportní výsledky klíčových odvětví české ekonomiky, především automobilového průmyslu, strojírenství a elektrotechniky. Pro analýzu je využita kombinace kvantitativních metod, včetně ekonometrického modelování a případové studie. Díky použití současné vědecké literatury poskytuje komplexní pohled na vztah mezi měnovou politikou ČNB a exportní výkonností. Práce potvrzuje, že flexibilní a důvěryhodná měnová politika má klíčový význam pro udržení konkurenceschopnosti malé otevřené ekonomiky, jakou je Česká republika. Zejména v turbulentních obdobích globálních otřesů, kdy kurz české koruny hraje zásadní roli v exportní výkonnosti a celkové mezinárodní konkurenceschopnosti.
Vedoucí práce: Jiří Sláma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses