Spotřebitelské chování : vliv sociálních norem na adopci kryptoměn - Šimsová, Šárka (2025)
Diplomová práce zkoumá spotřebitelské chování generace Y (24–44 let) na území České republiky, jejíž cílem je vyhodnotit vliv povědomí o kryptoměnách a sociálních norem na adopci kryptoměn, a prozkoumat, jak je tento vztah mediován a moderován vybranými faktory. Kvantitativní výzkum je založen na částečné replikaci studie Shahzad et al. (2024). Celkem 165 respondentů se účastnilo výzkumu a poskytlo tak dostatečné množství vhodných dat k následnému statistickému testování. Zkoumány byly pomocí deskriptivní statistiky, regresní analýzy a GLM modelu vlivy povědomí o kryptoměnách a sociálních norem na ochotu kryptoměny přijímat a využívat. Součástí výzkumu je rovněž analyzováno, zda jsou tyto vztahy zprostředkovány (mediovány) proměnnými jako je vnímaná snadnost používání, vnímaná užitečnost a autonomní motivace. A také otestován moderující vliv důvěry v kryptoměny, který může tyto vztahy zesilovat či oslabovat. Ze tří zvažovaných mediátorů se jako statisticky významný ukázal pouze vliv prostřednictvím autonomní motivace. Vliv sociálních norem na adopci kryptoměn byl potvrzen, avšak bez mediace ostatních proměnných. Role důvěry v kryptoměny byla podpořena pouze částečně, a to moderující vliv důvěry na vztah mezi povědomím a vnímanou snadností používání kryptoměn. Ostatní interakční vztahy nevykázaly statisticky významné efekty. Zjištění výzkumu přispívají k lepšímu porozumění spotřebitelského chování generace Y a jeho vlivu na adopci kryptoměn.