Patternizace logů Vysoké školy ekonomické - Šandová, Barbora; Maršálek, Karel; Novotný, Ota, 1971-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a implementací systému pro automatizované zpracování a analýzu logů v prostředí Vysoké školy ekonomické v Praze. Práce reaguje na problém nedostatečného monitoringu kybernetické bezpečnosti, kdy z více než 2 200 zdrojů logů bylo dosud analyzováno pouze přibližně 30. Implementované řešení využívá algoritmus Extended Nagappan-Vouk (ENV) pro efektivní identifikaci vzorů v logových datech s dosaženým F1 skóre 96,0 %. Pro optimalizaci výkonu byly implementovány techniky paralelního zpracování a sloupcově orientované úložiště Apache Parquet, které redukovalo velikost souborů o 70-85 % a zrychlilo načítání dat až o 90 %. Systém zkrátil dobu zpracování měsíčního objemu logů z původních 12 hodin na pouhých 15 minut, což představuje 48násobné zrychlení. Součástí řešení je interaktivní dashboard vyvinutý v knihovně Streamlit, který poskytuje uživatelsky přívětivé rozhraní pro vizualizaci a interpretaci výsledků. Navržený systém významně posiluje kybernetickou bezpečnost VŠE zlepšením schopnosti detekce potenciálních bezpečnostních incidentů a umožňuje efektivní filtrování a analýzu logů. Práce také diskutuje možnosti dalšího vývoje, včetně implementace zpracování v reálném čase a využití technik strojového učení pro automatickou detekci anomálií.
Vedoucí práce: Karel Maršálek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses