Změny odpovědností a náplně role Product Owner - Vysušil, Jakub; Remta, Daniel; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
[Kontext] Agilní metodiky vývoje softwaru jsou v dnešní době velmi rozšířené. Původně byly tyto metodiky cílené pro malé projekty, ale jejich implementace i na rozsáhlých projektech ukázala, že jsou stále efektivní. V takovém prostředí je však nutná jejich úprava. Těmto úpravám se věnují škálovatelné agilní frameworky. Klíčovou rolí v agilních metodikách vývoje softwaru je Product Owner. Ta je odpovědná za maximalizaci hodnoty produktu. Ve velkém měřítku je ale i tato role upravována. [Cíl] Cílem této práce je vymezit aktuální pojetí role Product Owner v nejrozšířenějších škálovatelných agilních frameworcích a zmapovat, jaké aktivity tato role vykonává a jaké jsou přístupy ke škálování této role. [Metody] K vymezení aktuálního pojetí role Product Owner byla provedena literární rešerše. K identifikaci nových aktivit, které role Product Owner vykonává byla využita metoda systematic mapping study. Literární rešerše byla také využita k popisu pojetí role Product Owner v nejrozšířenějších škálovatelných agilních frameworcích a k popisu přístupů ke škálování role Product Owner. [Výsledky] Bylo zjištěno, že role Product Owner je komplexní a vykonává širokou škálu aktivit. Ne však všechny identifikované aktivity role Product Owner jsou popsány ve vybraných škálovatelných agilních frameworcích (Scaled Agile Framework, Scrum@Scale, Disciplined Agile, Large-Scale Scrum). Důvodem toho je, že v prostředí rozsáhlých projektů jsou původní odpovědnosti role Product Owner rozděleny mezi další role. To potvrzují také různé přístupy ke škálování role Product Owner, ve kterých vznikají týmy Product Ownerů.
Vedoucí práce: Daniel Remta
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses