Vnímání bariér přístupnosti ve webovém prostředí - Ersova, Marina (2025)
Tato diplomová práce byla zaměřena na problematiku přístupnosti a vnímání typických bariér pro handicapované uživatele. Cílem je provést analýzu a identifikaci typických bariér přístupnosti webového prostředí s ohledem na znevýhodnění uživatelů. V teoretické části byla vysvětlena témata spojena s přístupností a následně byl proveden nábor na základě stanovených kritérií. Výsledky hloubkových rozhovorů byly zpracovány tematickou analýzou. V průběhu náboru došlo k užšímu výběru participantů, a to z důvodu nedostatečného zastoupení jiných skupin. S ohledem na tuto skutečnost se výzkum věnuje výhradně osobám se zrakovým postižením. Tato práce klade důraz na postoje a vnímání uživatelů, aby lépe porozuměla jejich zkušenostem a potřebám.