Implementace interních kontrol a optimalizace governance IT Procesního Rámce - Šmidrkal, Marek; Luc, Ladislav; Stanovská, Iva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na optimalizaci governance mechanismu pro řízení interních kontrol v oblasti informačních technologií ve finanční instituci. Práce identifikuje konkrétní slabá místa, zbytečné složitosti a duplicity ve stávajícím IT Procesním rámci (ITPF) a navrhuje jejich systematické odstranění. Autor využívá analytické nástroje Issue Tree k přesné formulaci problémů a navržení dílčích strategií řešení. Výsledkem práce jsou implementované strategie řešení, které snižují zátěž ITPF a zlepšují governance kontrolního mechanismu ITPF. Originálním přínosem je aplikace metody Issue Tree na oblast řízení IT kontrol. Celé výchozí nastavení governance a následně optimalizované governance je z hlediska nákladů kvantifikováno finanční analýzou. Rozdíl výchozího stavu a optimalizovaného stavu finanční analýzy představuje vyhýbání se nákladům. Dále je vytvořena RACI matice, která je základem pro tvorbu interní směrnice a legalizace ITPF. Práce rozšiřuje poznání v oblasti governance IT procesů a přináší praktický nástroj pro řešení komplexních problémů, v tomto případě spojených se zefektivněním ITPF governance ve vysoce komplexním a regulovaném prostředí.
Vedoucí práce: Ladislav Luc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses