Bridging Gaps in Oncology Support : UX Design of an Oncology Web Portal - Šulc, Daniel (2025)
Tato diplomová práce se věnuje návrhu webového portálu Xko, který má podpořit mladé dospělé onkologické pacienty a jejich blízké v České republice. Cílem práce je navrhnout webový portál Xko, který odpovídá reálným potřebám a požadavkům cílové skupiny, zejména mladých onkologických pacientů a jejich blízkých. Práce je postavena na metodologii design thinking a zahrnuje fáze Empatizace, Definice, Ideace, Prototypování a Testování, čímž kombinuje kvalitativní výzkum s iterativním návrhovým procesem. Na základě hloubkových rozhovorů se zástupci cílových skupin byly pomocí tematické analýzy definovány klíčové potřeby a požadavky, které sloužily jako podklad pro samotný návrh UX designu portálu. Výsledkem práce je high-fidelity prototyp portálu Xko vytvořený v programu Figma, který byl ověřen v rámci testování použitelnosti. Z testování vyplývá, že návrh je použitelný, srozumitelný a odpovídá očekáváním uživatelů, což potvrzuje jeho potenciál pro další rozvoj. Práce zároveň může sloužit jako rámec pro realizaci výzkumu v oblasti UX designu v kontextu citlivých témat, jako je právě onkologické onemocnění.