Návrh design systému pro online katalog knihovny VŠE - Mai, Van Duy (2025)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem design systému pro online katalog knihovny Vysoké školy ekonomické v Praze. První část práce se opírá o principy UX a UI designu, strukturu design systému, přístupnost, typografii a barevnost. Další část se věnuje analýze stávajícího rozhraní online katalogu knihovny VŠE, uživatelskému výzkumu a srovnání s jinými katalogy. Na základě této analýzy byly identifikovány problematické oblasti současného designu. V návaznosti na tato zjištění je navržen design systém, který zohledňuje technická omezení i potřeby uživatelů knihovny. Závěrečná část práce představuje návrh prototypu desktopového a mobilního rozhraní katalogu, který vizualizuje aplikaci design systému. Cílem návrhu je zlepšit uživatelskou zkušenost, snížit kognitivní zátěž a zvýšit přístupnost pro různé skupiny uživatelů. Navržený systém tvoří základ pro budoucí rozvoj a iterativní vylepšování rozhraní katalogu knihovny VŠE.