Standardizace vykazování a oceňování nehmotných aktiv dle německých předpisů - Belenkova, Yekaterina (2025)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu vykazování nehmotných aktiv z pohledu německých účetních standardů (HGB) v porovnání s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS). Úvodní část práce se zaměřuje na vymezení a klasifikaci jednotlivých forem nehmotných aktiv. Následující část popisuje přístup uplatňovaný v Německu, zejména z hlediska oceňování, evidence a vykazování těchto aktiv podle pravidel HGB. Další kapitola se soustředí na úpravu nehmotných aktiv v rámci IFRS, a to včetně jejich definice, způsobu uznání, oceňování a metod vykazování. V aplikační části práce je analyzována konkrétní společnost, která sestavuje své účetní výkazy podle HGB. Tato část přináší rozbor, jakým způsobem jsou v dané firmě nehmotná aktiva vykazována dle HGB, a zároveň naznačuje, jak by se vybrané situace posuzovaly v souladu s požadavky IFRS.