Potenciál ekonomického rozvoje a ekonomického růstu : komparace vybraných zemí - Nguyenová, Michaela (2025)
Tato práce se zabývá analýzou ekonomického růstu, jeho zdrojů a jeho vazeb s Cíli udržitelného rozvoje (SDGs). Cílem je zjistit, jak vybrané zdroje ekonomického růstu a jednotlivé SDGs ovlivňují ekonomický růst v České republice a ve Slovenské republice. V teoretické části je představen ekonomický růst a jeho význam, teoretické koncepce a zdroje, které ho ovlivňují. Dále se teoretická část zaměřuje na ekonomický rozvoj, udržitelný rozvoj a Cíle udržitelného rozvoje. V praktické části je zkoumán vývoj vybraných ukazatelů v České a Slovenské republice. Poté je pomocí ARDL modelu analyzován vliv vybraných zdrojů ekonomického růstu na ekonomický růst v obou zemích. Následně je zkoumán vliv jednotlivých SDGs na ekonomický růst prostřednictvím lineární regresní a korelační analýzy. Výsledky této práce pak umožňují porovnat vliv vybraných ukazatelů v České a Slovenské republice a formulovat doporučení pro podporu ekonomického růstu.