Využití IoT pro chladicí zařízení ve vybraném supermarketovém řetězci - Gorylová, Barbora (2025)
Diplomová práce je součástí společného projektu zabývajícího se využitím IoT v supermarketovém řetězci s cílem optimalizovat spotřebu elektřiny chladicích a mrazicích zařízení. Tato diplomová práce se věnovala přípravě modelů strojového učení, které slouží jako nezbytný podklad pro navazující řešení optimalizační úlohy zpracované v samostatné diplomové práci autorky Juračkové. Úvodní část je věnována pojmu IoT a jeho využití v maloobchodním prodeji. Dále je vysvětlena náplň projektu včetně představení zadavatelů a seznámení se zvolenými prodejnami. Následně jsou analyzována dostupná data ze senzorů a je popsán proces jejich čištění a transformace. Hlavní část práce se zaměřuje na sestavení prediktivních modelů pro několik vybraných prodejen, jejich interpretaci a identifikaci klíčových faktorů ovlivňujících spotřebu energie.