Rozšíření stávajícího frameworku pro automatizované testování o testování mobilních aplikací s využitím cloudového nástroje BrowserStack - Fiala, Petr; Buchalcevová, Alena, 1958-; Doležel, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na rozšíření interního testovacího frameworku Pumpo No. 5, využívaného ve společnosti Eurowag s.r.o., o podporu automatizovaného testování mobilních aplikací. Původní framework je určen výhradně pro testování webových a desktopových aplikací a neobsahuje komponenty pro mobilní automatizaci. Cílem je integrovat novou vrstvu, která umožní efektivní spouštění testů na reálných mobilních zařízeních prostřednictvím cloudové platformy a současně zajistí multiplatformní kompatibilitu bez potřeby lokální infrastruktury. Hlavním přínosem řešení je vytvoření přehledné a opakovaně použitelné architektury, která umožňuje paralelizaci běhu testů, snadnou konfiguraci prostředí a bezproblémovou integraci s nástroji pro kontinuální integraci a nasazení. Současně umožňuje testování napříč různými zařízeními a operačními systémy, čímž přispívá ke zrychlení testovacích cyklů, vyšší spolehlivosti výsledků a snížení manuální zátěže QA týmu. Praktická část práce zahrnuje analýzu současného stavu testovacích procesů ve společnosti Eurowag, včetně používaných strategií, přístupů k defect managementu a kategorizace testů. Na základě této analýzy jsou formulovány hlavní problémy (P1–P3), které vedou k definování požadavků na nové řešení (PO1–PO4). Současně jsou navrženy a implementovány konkrétní automatizované testovací scénáře pokrývající zásadní funkce mobilní aplikace, které jsou následně ověřeny prostřednictvím nově integrované mobilní vrstvy frameworku. Tato vrstva je postavena na platformě JUnit 5 a využívá Appium Driver pro přímou komunikaci s mobilními zařízeními. Součástí práce je také ekonomické zhodnocení řešení, které zahrnuje porovnání nákladů na manuální a automatizované testování a modelovou kalkulaci úspor při pravidelném n
Práce tak představuje prakticky ověřené řešení pro efektivní a udržitelné testování mobilních aplikací ve firemním prostředí.
Vedoucí práce: Alena Buchalcevová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses