Adaptácia IT odborníkov na nové pracovné modely v post-COVID svete - Pašek, Ľubomír (2025)
Pandémia COVID-19 zásadne zmenila dynamiku pracoviska a urýchlila zavádzanie flexibilných pracovných modelov, ako je práca na diaľku a hybridné formy práce. Táto práca skúma vplyv týchto zmien na IT profesionálov, pričom sa zameriava na kľúčové faktory, ako sú motivácia, produktivita, rovnováha medzi pracovným a súkromným životom a preferencie flexibility. V štúdii sa skúma ochota IT odborníkov vymeniť finančnú kompenzáciu za flexibilné formy práce a identifikujú sa kritické prvky úspešnej adaptácie vrátane technologickej infraštruktúry, riadiacich postupov a komunikačných stratégií. Na dosiahnutie týchto cieľov bol použitý prístup zmiešaných metód. Kvantitatívne údaje boli získané prostredníctvom online prieskumu distribuovaného IT profesionálom, ktorý zachytáva všeobecné trendy a zovšeobecňujúce poznatky. Kvalitatívne poznatky sa získali prostredníctvom rozhovorov so zástupcami spoločnosti Alma Career, materskej spoločnosti popredných pracovných portálov Jobs.cz a Profesia.cz, v ktorých sa skúmali zmeny v požiadavkách zamestnávateľov a preferenciách kandidátov. Zo zistení vyplýva, že flexibilné pracovné modely síce prinášajú významné výhody, ako je lepšia rovnováha medzi pracovným a súkromným životom a autonómia, ale zároveň predstavujú aj výzvy vrátane sociálnej izolácie a ťažkostí pri udržiavaní tímovej dynamiky. Medzi kľúčové faktory, ktoré umožňujú úspešnú adaptáciu, patrí spoľahlivá digitálna infraštruktúra, efektívne vedenie a jasná komunikácia. Štúdia v závere ponúka praktické odporúčania pre organizácie, ktoré sa snažia optimalizovať flexibilné formy práce s cieľom udržať si motivovaných a produktívnych zamestnancov na rozvíjajúcom sa digitálnom pracovisku. Táto diplomová práca prispieva k širšiemu diskurzu o budúcnosti práce tým, že poskytuje praktické poznatky o tom, ako môžu IT o