Kybernetická bezpečnost žáků středních škol - Nerád, Patrik (2025)
Bakalářská práce se věnuje problematice kybernetické bezpečnosti se zaměřením na studenty středních škol. Hlavním cílem práce je zjistit úroveň povědomí středoškoláků o současných kybernetických hrozbách a možnostech preventivní ochrany. Teoretická část práce definuje klíčové pojmy z oblasti kybernetické bezpečnosti, klasifikuje různé typy kybernetických hrozeb a podrobněji se věnuje hrozbám specifickým pro středoškolské studenty, jako je kybergrooming, kyberšikana a sexting. Dále popisuje preventivní opatření, a to jak specifická pro jednotlivé hrozby, tak i obecná doporučení, a představuje významné osvětové a preventivní projekty. Výzkumná část práce analyzuje data získaná z rozhovorů s učiteli středních škol a z dotazníkového šetření provedeného mezi studenty, včetně výsledků znalostního testu. Získané výsledky dotazníku a testu byly využity k ověření stanovených hypotéz a k analýze úrovně znalostí studentů v oblasti kybernetické bezpečnosti, jejich povědomí o preventivních opatřeních a způsobech, jakými se v této oblasti vzdělávají.