Analýza vybraných klimatologických časových řad pomocí programovacího jazyka R - Havránek, Petr; Helman, Karel; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Bakalářská práce se zaměřuje na analýzu klimatologických časových řad, konkrétně na měsíční průměry teploty vzduchu a úhrny srážek naměřených na vybraných meteorologických stanicích v Evropě. Stanicemi jsou Berlín Brandenburg, Varšava Bielany, Praha Klementinum, Vídeň Innere Stadt a Bratislava Letisko, ze kterých byla získána klimatologická data. Pro analýzu dat byl použit programovací jazyk R. Cílem práce je posoudit změny klimatologických ukazatelů, či sledovat dlouhodobý vývoj v Evropě a porovnat rozdíly mezi jednotlivými stanicemi. V teoretické části jsou popsány základní metody analýzy časových řad, jako jsou popisné charakteristiky, dekompozice časové řady, možnosti pro odhalení sezónní složky, vyjádření její velikosti a modelování lineárních trendů. V praktické části je provedena analýza časových řad pro pět vybraných evropských měst. Výsledky analýzy, které ukazují na zřetelnou sezónnost a vzorce trendů (zejména zvyšování průměrných měsíčních teplot), mohou sloužit jako podklad pro hodnocení změn klimatu.
Vedoucí práce: Karel Helman
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses