Analýza algoritmov sociálnych médií a ich vplyvu na ľudské správanie - Klima, Adam (2025)
Práca sa zameriava v prvej časti na sociálne média a technické princípy fungovania nimi využívaných algoritmov na personalizáciu obsahu. Následne skúma vplyv využívania sociálnych médií na kognitívne funkcie, ľudské správanie, mentálne zdravie a etické otázky. Prostredníctvom prehľadu odbornej literatúry bola zostavená teoretická časť práce, obsahujúca vplyvy sociálnych médií na tieto oblasti a technické fungovanie algoritmov. Kvantitatívnym výskumom zameraným na vekovú skupinu stredoškolákov, táto práca poskytuje bližší pohľad na vybrané aspekty vplyvu sociálnych médií. Tieto aspekty boli formulované na základe teoretickej časti práce do jednotlivých hypotéz. Tie podliehali overovaniu na základe dátovej analýzy, prevedenej na získaných kvantitatívnych výsledkoch. Hypotézy boli systematicky overované, pričom výsledky poskytujú relevantný pohľad na to, ako sociálne médiá ovplyvňujú vybrané oblasti kognitívneho, mentálneho a sociálneho fungovania mládeže.