Metodika výběru nástroje pro automatizované testování software - Kříž, Filip; Maryška, Miloš; Sládek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Testování je zásadní součástí vývoje softwaru a v současnosti roste poptávka po jeho automatizaci. Jelikož je dostupné velké množství různě zaměřených nástrojů, skrze které jej lze provádět, vývojové týmy mohou mít problém se rozhodnout který využít. Hlavním cílem této diplomové práce je navržení metodiky, jenž doporučí, který z porovnávaných nástrojů je nejvhodnější, vzhledem k situaci na projektu. Toto pracovníkům volbu testovacího nástroje usnadní a zefektivní jejich práci. V prvních třech kapitolách jsou shromážděny teoretické podklady. Je prozkoumána problematika testování softwaru, se zaměřením na automatizované testování. Následující dvě kapitoly se věnují samotnému návrhu a ověření metodiky. V rámci nich jsou definovány požadavky pro porovnání nástrojů. Tyto požadavky jsou ohodnoceny dle konkrétní situace na projektu a následně je vypočtena jejich vhodnost pomocí metody TOPSIS. Ověření funkčnosti metodiky je provedeno skrze implementaci na modelovém projektu. Je tak dokázána její použitelnost. Výsledná metodika je připravena pro použití v praxi. Je tak dokázáno, že je možné vytvořit metodiku, která je univerzálně použitelná napříč různými projekty.
Vedoucí práce: Miloš Maryška
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses