Přístupnost webových stránek vysokých škol : Evaluace a strategie optimalizace - Chrastil, Lukáš; Kania, Karolina Anna; Zichová, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Diplomová práce se zabývá oblastí přístupnosti webových stránek u vybraných vysokých škol. Práce se zaměřuje na charakteristiku jednotlivých skupin uživatelů webových stránek včetně zhodnocení současného stavu webové přístupnosti v kontextu požadavků uživatelů se specifickými potřebami. Obsahem práce je také návrh strategií a doporučení vedoucí k optimalizaci webové přístupnosti internetových portálů vysokých škol. V úvodu práce jsou definovány základní přístupy a požadavky k tvorbě přístupných webových stránek, zahrnující jednotlivé standardy. Dále jsou popsány jednotlivé metody a nástroje pro testování a kontrolu webové přístupnosti. V rámci této části je také charakterizována oblast uživatelů se specifickými potřebami včetně využívaných kompenzačních pomůcek pro práci s počítačem a webovými rozhraními. Praktická část práce je věnována porovnání přístupnosti webových stránek pěti vybraných vysokých škol na území České republiky. Konkrétně byly analyzovány stránky Vysoké školy ekonomické v Praze, Masarykovy univerzity v Brně, České zemědělské univerzity v Praze, Vysokého učení technického v Brně a Technické univerzity v Liberci. Výsledky šetření jsou vyhodnoceny a následně prezentovány s důrazem na zlepšení přístupnosti a uživatelského zážitku (UX) pro osoby se specifickými potřebami. Závěr práce je zaměřen na doporučení pro optimalizaci přístupnosti webových stránek oslovených vysokých škol, která jsou koncipována v souladu s principy UX designu a jsou přizpůsobena specifickým potřebám akademického prostředí.
Vedoucí práce: Karolina Anna Kania
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses