Analýza vzniku cenových "bublin" na realitním trhu ČR v letech 2006-2024 - Černá, Simona (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vzniku cenových bublin na realitním trhu v České republice v období 2006-2024. Cílem práce je zjistit, zda aktuální vývoj cen nemovitostí v ČR vykazuje známky cenového nadhodnocení, a jaké by mohly být dopady případného prasknutí bubliny na národní ekonomiku. Práce se zaměřuje na klíčové makroekonomické faktory, jako jsou vývoj HDP, inflace, úrokových sazeb a dostupnosti hypoték, které významně ovlivňují trh s nemovitostmi. Pomocí komparativní analýzy jsou porovnány zkušenosti České republiky se situací v Irsku a Španělsku, kde již k prasknutí realitních bublin došlo, s cílem identifikovat společné rysy a odlišnosti. V teoretické části jsou vymezeny základní pojmy a podmínky vzniku bublin. Praktická část analyzuje vývoj relevantních ekonomických ukazatelů v českém kontextu. Na základě zjištěných údajů práce dospívá k závěru, že vývoj cen nemovitostí v ČR vykazuje známky přehřátí trhu, které jsou srovnatelné s historickými případy v zahraničí, a představuje potenciální riziko pro ekonomickou stabilitu. Výsledky mohou být použity jako podklad pro hospodářskou politiku zaměřenou na prevenci finanční nestability.