Analýza mentoringového programu FPH VŠE - Kubátová, Julie (2025)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou přínosů mentoringového programu realizovaného na Fakultě podnikohospodářské VŠE v Praze. Cílem práce bylo zjistit, jak studenti/čerství absolventi – mentees vnímají kvalitu programu, jaké konkrétní dovednosti a znalosti díky mentoringu získávají a jaké přínosy program má pro jejich kariérní rozvoj. Pro výzkum byla zvolena kombinace kvantitativní a kvalitativní metody. Kvantitativní část vycházela ze zpětné vazby absolventů programu z let 2022 a 2023. Kvalitativní část tvořila tematická analýza osmi polostrukturovaných rozhovorů s mentees z ročníku 2023/2024. Výsledky ukazují, že studenti vnímají mentoring jako přínosný nástroj rozvoje – oceňují zejména individuální přístup mentorů, bezpečné prostředí pro sdílení a možnost otevřeně reflektovat své profesní i osobní směřování. Mezi získané dovednosti patří především práce s time management, komunikace, schopnost rozhodování a sebereflexe. Mentoring byl zároveň vnímán jako významná podpora při hledání profesní identity a plánování kariérních kroků. Práce zároveň identifikuje oblasti, ve kterých je možné program dále rozvíjet – například větší strukturovanost mentoringového procesu nebo posílení komunitního rozměru programu.