Využití metodiky design thinking pro redesign UI a optimalizaci UX ve videohře - Rathouský, Petr (2025)
Diplomová práce se zabývá tématem redesignu uživatelského rozhraní a uživatelské zkušenosti v oblasti videoherních rozhraní, konkrétně v kontextu videohry Hunt: Showdown 1896. Cílem práce je navrhnout prototyp úprav uživatelského rozhraní a uživatelské zkušenosti v rámci rozhraní hlavního menu live service videohry Hunt: Showdown 1896 pomocí metodiky design thinking. Práce nejprve představuje současný videoherní trh, užití live service modelu pro zpeněžení videoher, základní principy UX a UI designu a jejich specifika v kontextu videoher. Následně práce představuje provedenou analýza současného stavu UX a UI videohry a rešerše konkurenčních řešení. K identifikaci problémů, potřeb a očekávání hráčů hry byla využita metoda uživatelské testování. Pro zpracování a vyhodnocení testování byla využita metoda tematická analýza v aplikaci Condens. Výsledkem práce jsou popsaná témata obsahující zjištění o problémech a preferencích hráčů a otestovaný prototyp úprav UX a UI napříč hlavními uživatelskými flows v hlavním menu videohry. V závěru práce je reflektováno na aplikaci metodiky design thinking v oblasti videoher a jsou poskytnuty doporučení pro další rozvoj a úpravy UX videohry na základě výzkumu s hráči.