Vliv AI na organizace v oblasti ICT - Klepáček, Ota; Švecová, Lenka; Vašek, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá komplexním vlivem umělé inteligence (AI) na organizace v sektoru informačních a komunikačních technologií (ICT). Analyzuje, jak AI transformuje provozní efektivitu, podporuje inovace, mění obchodní modely a strategické řízení, přičemž zohledňuje i dopady na pracovní sílu, etické výzvy a společenské implikace. Práce identifikuje klíčové příležitosti, jako jsou automatizace procesů, zvyšování produktivity a konkurenční výhody, ale také významné bariéry, včetně mezery v dovednostech, problémů s daty, nákladů a etických rizik. Zaměřuje se na strategické aspekty implementace AI, včetně připravenosti organizací, adopčních strategií a kritických faktorů úspěchu. Dále zkoumá etická dilemata, jako jsou bias, transparentnost a odpovědnost, a navrhuje rámce pro zodpovědnou správu AI (AI Governance). Na základě systematického přehledu literatury práce formuluje praktická doporučení pro manažery a identifikuje oblasti pro budoucí výzkum, například dlouhodobé dopady AI a specifika malých a středních podniků. Cílem je poskytnout holistický pohled na transformaci ICT sektoru AI a přispět k jeho udržitelnému rozvoji.
Vedoucí práce: Lenka Švecová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses