Optimalizace uživatelského zážitku v e-commerce : Aplikace Design Thinking pro redesign internetového obchodu Minifigs.cz - Schwubová, Oldřiška; Kania, Karolina Anna; Chess, Tatiana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Cílem této diplomové práce bylo provést důkladný uživatelský výzkum a navrhnout prototyp redesignu webových stránek Minifigs.cz s ohledem na zlepšení uživatelského zážitku, přehlednost a použitelnost webu. V práci byla aplikována metodika Design Thinking, která pomohla hluboce porozumět potřebám uživatelů, identifikovat klíčové problémy současného designu a podpořila proces návrhu řešení zjištěných problémů. V teoretické části byly vysvětleny základní principy UX designu v kontextu e-commerce a provedena expertní analýza současného stavu e-shopu a jeho konkurence. Praktická část zahrnovala uživatelský výzkum, který odhalil problémy s hledáním produktů, filtrováním, zobrazováním cen a dostupnosti, a celkovou orientací na webu. Na základě těchto zjištění byly generovány nápady na zlepšení, které vedly k návrhu prototypu redesignu, zaměřeného na optimalizaci uživatelského rozhraní. Mezi hlavní změny patřilo zpřehlednění vertikálního menu, reorganizace kategorií produktů, vylepšení procesu přidávání do košíku a optimalizace filtrů. Testování použitelnosti prototypu ukázalo, že implementované změny zlepšily orientaci uživatelů a zjednodušily nákupní proces. I přesto se objevily oblasti pro další zlepšení, jako například detailní popis variant produktů. Závěrem lze konstatovat, že použití metodiky Design Thinking vedlo k výraznému zlepšení uživatelského zážitku, přičemž výsledky práce poskytují návod pro aplikaci této metodiky v oblasti e-commerce a mohou sloužit jako inspirace pro další e-shopy, které se chtějí zaměřit na zlepšení zákaznické zkušenosti webových stránek v oblasti zákaznické zkušenosti.
Vedoucí práce: Karolina Anna Kania
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses