Redesign vizuální identity Národního muzea se zaměřením na digitální média - Valeš, Jan; Zichová, Tereza; Hábová, Anna, 1994-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zabývá komplexním návrhem nové vizuální identity Národního muzea se zvláštním důrazem na její aplikaci v digitálním prostředí. Práce analyzuje současný stav vizuální komunikace muzea, identifikuje klíčové problémy a zkoumá potenciál pro oslovení mladší generace návštěvníků prostřednictvím kvalitativního výzkumu zahrnujícího 7 hloubkových rozhovorů se zástupci generace Z a vedením instituce. V teoretické části jsou představeny principy grafického designu, specifika designu pro mladší generaci a současné trendy v online marketingu. Na základě analýzy 11 kulturních institucí z tuzemska i zahraničí a případových studií úspěšných redesignů je splněn hlavní cíl práce spočívající ve vytvoření návrhu nové vizuální identity Národního muzea, zahrnující logo, barevnou paletu, typografii a další klíčové prvky. V rámci práce je vytvořen konkrétní návrh nového designu webových stránek, mobilní aplikace a strategie pro sociální sítě. Navržené řešení přináší výrazné zlepšení konzistence vizuální komunikace díky modulárnímu systému, který umožňuje adaptaci pro různé kontexty při zachování jednotné identity. Uživatelské testování s 5 respondenty prokázalo, že nová vizuální identita je mladší generací hodnocena jako atraktivnější a srozumitelnější než stávající řešení, přičemž respondenti ocenili zejména přehlednější navigaci a nový moderní design. Nová vizuální identita pomáhá instituci především v posílení jednotného vizuálního jazyka, zvýšení atraktivity pro návštěvníky a zlepšení orientace napříč různými objekty muzea. Praktickým přínosem práce je vytvoření komplexního návrhu, který může sloužit jako podklad pro skutečnou implementaci modernizované vizuální identity Národního muzea, a zároveň jako metodický rámec pro
Vedoucí práce: Tereza Zichová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ux výzkum a design [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses