Návrh nutrično-terapeutickej platformy s využitím UCD prístupu - Schlosserová, Tímea (2025)
Cieľom práce bolo navrhnúť, vyvinúť a otestovať interaktívny prototyp nutrično- terapeutickej webovej platformy s funkciou video-komunikácie medzi pacientmi a nutričnými terapeutmi s využitím prístupu User-Centered Design (UCD) a vyhodnotiť jej potenciálny prínos pre odbor nutričnej terapie na základe testovania prototypu a spätnej väzby užívateľov. Na dosiahnutie tohto cieľa bola vykonaná literárna rešerš, analýza trhu a existujúcich riešení a návrh prototypu na základe princípov dizajnu v rámci metodiky UCD. Prototyp bol následne testovaný s užívateľmi a získaná spätná väzba bola analyzovaná pomocou tematickej analýzy a spracovaná spätne do návrhu. Hlavným výsledkom práce je vytvorený interaktívny prototyp nutrično-terapeutickej platformy, ktorý bol testovaný s desiatimi používateľmi (6 pacientov a 4 nutriční terapeuti) prostredníctvom testovacích scenárov (úloh). Výsledné skóre SUS dotazníka dosiahlo hodnotu 92,5% (37), čo poukazuje na výnimočne vysokú úroveň použiteľnosti. Respondenti rovnako pozitívne hodnotili vzhľad, dôveryhodnosť, funkčnosť a lojalitu k platforme, čo potvrdili výsledky SUPR-Q dotazníka. Identifikované boli aj menšie nedostatky, a to hlavne v navigácii, v rozlíšení užívateľských rolí či v nedostatočnej vizuálnej hierarchií informácií. Tieto nedostatky boli spätne zapracované do finálnej podoby prototypu. Práca prináša nový pohľad na digitalizáciu nutričnej terapie prostredníctvom interaktívnej platformy, ktorá zlepšuje dostupnosť, personalizáciu a efektivitu komunikácie medzi pacientmi a terapeutmi. Platforma vo forme prototypu demonštruje pravidelnú interakciu a spätnú väzbu, čím potenciálne do budúcnosti podporuje tvorbu terapeutického vzťahu. Pre pacientov predstavuje pohodlný a bezpečný nástroj na špecializované vyhľadanie odbornej pomoci, zatiaľ čo pre nutričných terapeutov znamená nové m