Techniky vedení rozhovorů pro sběr požadavků na software - Šubík, Šimon (2025)
Sběr požadavků na software představuje klíčovou fázi každého vývoje informačního systému. Právě v této fázi se rozhoduje o tom, zda výsledný produkt naplní potřeby uživatelů a podpoří cíle organizace. Jednou z nejčastějších a nejefektivnějších metod sběru požadavků je rozhovor. I přes jeho časté využití chybí hlubší porozumění tomu, jaké otázky byznys analytici během rozhovorů skutečně kladou a jak tyto otázky strukturovat. Cílem této diplomové práce je zanalyzovat způsob kladení otázek byznys analytiky při sběru požadavků na software a vytvořit rámec jejich typologie, který umožní lépe pochopit, jaké otázky jsou nejpoužívanější a jakým způsobem. Výzkum vychází z kvalitativní metodologie a opírá se o hloubkové rozhovory s byznys analytiky napříč firmami různé velikosti, zaměření i metodického přístupu (agilní i tradiční). Účastníci vedli simulovaný rozhovor se stakeholderem, reprezentovaným modelem ChatGPT 4o, na jehož základě byly analyzovány jejich otázky z pohledu šíře odpovědi, jazykové struktury a funkce. Výsledkem je komplexní rámec typologie otázek, který syntetizuje teoretické poznatky z oblasti softwarového inženýrství, psychologie a forenzního výzkumu rozhovorů. Zjištění odhalují nejen převahu otevřených a funkčně zaměřených otázek, ale také vliv zkušeností a pracovního prostředí na styl vedení rozhovoru. Práce poukazuje na rozdílné přístupy mezi juniory a seniory, identifikuje důsledky různých typů otázek na kvalitu informací a přináší doporučení pro praxi i vzdělávání analytiků. Výsledky mohou sloužit jako praktický nástroj pro zlepšení výuky, evaluace i reálného výkonu práce byznys analytika. Zároveň otevírají prostor pro další výzkum v oblasti interpersonální komunikace při sběru požadavků pro software.