Optimalizace údržby výrobních strojů pomocí prediktivní analytiky a vizualizace strojových dat v reálném čase. - Pechová, Kateřina (2025)
Cílem této diplomové práce je na základě teoretických poznatků zhodnotit současný stav efektivity sledování stavu strojů pro předcházení možných poruch a prostojů a navrhnout optimální řešení sledování strojových dat a prediktivní opatření pro oddělení údržby strojů na základě deskriptivní analýzy. Diplomová práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část se zaměřuje na vymezení podstaty údržby strojů, přičemž popisuje různé přístupy k údržbě, jejich charakteristiky a využití v praxi. Dále se věnuje nástrojům, které slouží k monitorování dat o provozním stavu strojů, a popisuje metody prediktivní údržby. Pozornost je věnována také využití deskriptivní analýzy, která podporuje efektivní vyhodnocování stavu zařízení a návrh vhodných opatření. Následně je provedeno hospodářské zhodnocení podniku, vymezen jeho směr podnikání a popsán hlavní problém v oblasti údržby strojů, který souvisí s nedostatečným sledováním strojových dat. Problém, který je již částečně řešen externím podnikem, je detailně popsán a specifikován tak, aby byly zřetelně patrné nedostatky, které jsou následně řešeny návrhem v reportingovém nástroji Power BI. Na základě provedeného deskriptivního zpracování dat je navrženo prediktivní opatření, které je podrobně okomentováno s ohledem na jeho další rozvoj a optimalizaci.