Návrh a implementace analytických řešení pro Ministerstvo průmyslu a obchodu - Mraštíková, Daniela (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh a implementaci analytického řešení pro Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky. Cílem práce je návrh a implementace pilotního Business Intelligence řešení v prostředí Microsoft Power BI, které zefektivní práci s veřejně dostupnými datovými zdroji a podpoří rozhodovací procesy na ministerstvu. Úvodní část práce představuje ministerstvo jako centrální orgán státní správy a analyzuje současný stav práce s daty, včetně využívaných datových zdrojů, typických analytických úloh a potřeb na nové řešení. Na základě identifikovaných požadavků bylo navrženo nové řešení zahrnující vícevrstvou architekturu datového skladu v prostředí Microsoft Azure. Součástí je i návrh ETL procesů pro automatizované načítání a transformaci dat. Výstupem pilotního řešení jsou reporty zaměřené na oblast demografie podniků, která tematicky odpovídá zaměření odboru a je relevantní pro tvorbu ekonomických analýz. Navržené datové tržiště zároveň umožňuje efektivní práci s daty jak v prostředí Power BI, tak i v prostředí Microsoft Excel. Hlavním přínosem řešení je vytvoření jednotného úložiště dat, které nahrazuje dosavadní manuální zpracování.