Komparace služeb poskytovaných na palubách vlaků Leo Express Global a.s. a RegioJet a.s. - Plačková, Magdaléna; Procházková, Markéta; Vicherková, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce bylo zjistit spokojenost zákazníků s jednotlivými službami poskytovanými na palubách vlaků Leo Express Global a.s. a RegioJet a.s. a velikost užitků, které jim tyto služby přináší. Teoretická část obsahuje definice týkající se služeb a jejich charakteristik, marketingového mixu, konkurenčních sil na trhu podle Portera a zvolených výzkumů. Metodologická část stanovuje výzkumné otázky a vysvětluje použité metody výzkumů, zejména metodu váženého součtu (WSM). Praktická část zahrnuje sekundární a primární výzkumy. Sekundární výzkumy se věnují aplikaci marketingového mixu pro obě společnosti a modelu pěti sil pro dané odvětví. Primární výzkumy probíhají prostřednictvím ankety, hloubkových rozhovorů a mystery shoppingu. Následně jsou metodou WSM vypočteny celkové užitky zákazníků ze služeb. Na závěr jsou poskytnuta doporučení společnostem Leo Express Global a.s. a RegioJet a.s., která povedou ke zlepšení nabídky a kvality služeb poskytovaných na palubách vlaků, a to za účelem dodání většího užitku a spokojenosti zákazníkům.
Vedoucí práce: Markéta Procházková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses