Možnosti zavedení daně z cukru na Ukrajině - Derhachev, Andrii; Sedmihradská, Lucie; Valenta, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2025)
Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi zavedení daně z cukru na Ukrajině. Cílem práce je analyzovat současný systém zdanění potravin na Ukrajině a posoudit potenciální dopady zavedení daně z cukru na ekonomiku, veřejné zdraví a státní rozpočet. V teoretické části práce jsou představeny koncepty zdanění potravin s vysokým obsahem cukru, zkušenosti jiných zemí se zavedením této daně a její dopady na spotřebitelské chování. Praktická část se zaměřuje na analýzu ukrajinského daňového systému, spotřebu cukru a možné scénáře implementace daně. Po metodologické stránce práce využívá komparativní analýzu zkušeností jiných zemí, analýzu statistických dat o spotřebě cukru a ekonomické modelování dopadů zavedení daně. Výsledky ukazují, že zavedení daně z cukru by mohlo přispět ke snížení spotřeby slazených výrobků, zvýšení daňových příjmů a podpoře veřejného zdraví. I přesto je nutné zvážit možné negativní dopady na výrobce a nízkopříjmové skupiny obyvatel. Závěr práce obsahuje návrh možného modelu implementace daně z cukru na Ukrajině s ohledem na ekonomické, sociální a legislativní aspekty.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses