Analýza zakončení hráčů NHL a její využití pro tréninkový proces - Jiráň, Dominik; Šulc, Zdeněk; Cibulková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato diplomová práce se zaměřuje na aplikaci shlukové analýzy na data střel hráčů NHL ze sezóny 2023/2024. Hlavním cílem je nalézt optimální způsob rozdělení střel a hráčů do skupin na základě jejich prostorových, technických a herních charakteristik a interpretovat výsledné shluky vytvořené nejvhodnější metodou. Dílčími cíli jsou porovnání osmi metod shlukování (např. k-průměrů, Wardova metoda, metoda nejbližšího souseda) a různých typů vzdáleností z hlediska jejich schopnosti vytvořit statisticky i prakticky využitelné skupiny. K hodnocení kvality výstupů jsou využity tři standardní metriky vnitřní validity: obrysový koeficient, Calinski-Harabaszův index a Davies-Bouldinův index. Analýza je rozdělena do tří částí: shlukování střel podle jejich pozice na ledě, podle typu a výsledku střely a shlukování hráčů na základě jejich fyzických a herních charakteristik. Výsledky ukazují, že shluková analýza představuje efektivní nástroj pro identifikaci typických střeleckých situací i herních profilů. Práce formuluje konkrétní návrhy pro využití těchto poznatků v tréninkové praxi a ukazuje potenciál datové analýzy pro podporu rozhodování v ledním hokeji.
Vedoucí práce: Zdeněk Šulc
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses