Analýza a návrh mobilní aplikace pro komunitu pacientů s psoriázou - Michálek, Richard (2025)
[Úvod] Mobilní aplikace mají velký potenciál zlepšit péči o pacienty s lupénkou, jelikož dokáží významně zjednodušit sledování zdravotního stavu pacienta, poskytovat kontinuální podporu pacientům ze strany odborného zdravotnického personálu a zlepšit komunikaci jak s lékaři, tak s komunitou ostatních pacientů. [Cíl] Hlavním cílem je prozkoumat specifické požadavky pacientů s lupénkou a navrhnout mobilní aplikaci, která poskytne efektivní nástroje pro monitorování symptomů lupénky, nabídne vzdělávací materiály o onemocnění, umožní snadný kontakt s lékaři a vytvoří prostor pro komunitní podporu. Aplikace by měla být intuitivní a přizpůsobena individuálním potřebám pacientů, aby jim pomohla lépe zvládat každodenní výzvy spojené s onemocněním. [Metody] Práce zahrnuje kvalitativní analýzu prostřednictvím rozhovorů s pacienty trpícími lupénkou a osobních dotazníků zaměřených na hlubší porozumění jejich potřebám. Součástí bude také analýza stávajících mobilních aplikací zaměřených na podporu pacientů s chronickými kožními onemocněními a tvorba návrhu aplikace včetně wireframů. Následně bude vytvořen prototyp, který projde uživatelským testováním s cílem ověřit jeho funkčnost a použitelnost. [Výsledek/očekávaný přínos] Výsledkem by měla být aplikace, která pacientům s lupénkou usnadní každodenní život a poskytne užitečné nástroje pro efektivní zvládání jejich zdravotního stavu. Aplikace tak posílí jejich schopnost aktivně řídit své zdraví, zvýší jejich povědomí o onemocnění a podpoří jejich duševní pohodu.