Využití nástrojů umělé inteligence pro podporu tvorby kódu - Vlček, Tomáš (2025)
Diplomová práce se zabývá využitím AI asistentů kódování při vývoji softwaru. Hlavním cílem je popsat, jaká jsou očekávání programátorů v České republice při používání AI asistentů kódování, jak tyto nástroje programátoři v České republice nejčastěji využívají, jak dopadá používání této technologie na jejich práci. Dále navrhnout sadu doporučení umožňující co nejefektivnější využití a implementaci těchto nástrojů. Za tímto účelem bylo provedeno celkem devět rozhovorů s programátory využívajícími AI asistenty kódování při své každodenní práci. Z jejich analýzy vyplynulo, že účastníci rozhovorů využívají asistenty kódování několikrát denně a berou je jako běžnou součást své práce. Od asistentů nejčastěji očekávají zvýšení komfortu při práci a zejména pomoc při řešení rutinních a méně zajímavých úkolů. Výrazně asistenti kódování změnili i způsob vyhledávání informací a podkladů ke zpracovávanému úkolu. Pro vývojáře asistenti kódování nabízí nový způsob, jak rychle získat odpovědi na otázky vzniklé během práce a jak diskutovat možná řešení. Díky tomu v určitých situacích vývojáři řešení úkolů konzultují v dřívějších fázích vývoje, což pomáhá některé chyby odhalovat dříve, jiné díky tomu ani nevzniknou. Po implementaci AI asistentů kódování kleslo i množství dotazů směřujících na kolegy v týmu. Z provedených rozhovorů vyplynuly i slabé stránky asistentů kódování. Mezi ně patří především omezená možnost integrace s ostatními nástroji uchovávajícími požadavky a zadání, nebo omezená možnost integrace se znalostní bází. V některých případech označili participanti jako slabinu i kvalitu vygenerované odpovědi a schopnost asistentů zpracovávat komplexnější nebo složitější úkoly. Pro prostředí České republiky tak práce přin