Analýza faktorů ovlivňujících poptávku po bydlení ve vybraných krajích ČR v letech 2014-2024 - Šenkýř, Adam; Rotschedl, Jiří, 1982-; Prošková, Petra; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2025)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat faktory ovlivňující poptávku po vlastnickém bydlení v Praze a kraji Vysočina v období 2014–2024. Součástí cíle je zjistit, zda a jak se liší vliv vybraných ekonomických proměnných na poptávku v těchto dvou regionech, které se liší mírou urbanizace a strukturou trhu s nemovitostmi. K analýze jsou využita kvartální data a regresní analýza časových řad, přičemž jsou samostatně modelovány segmenty bytů a rodinných domů. Součástí empirické části je rovněž model pro odhad cenové elasticity poptávky. Výsledky ukazují, že poptávka v Praze reaguje citlivěji na změny hypotečních sazeb i cen nemovitostí než v kraji Vysočina. V případě Vysočiny se vliv úrokových sazeb neprokázal jako statisticky významný, zatímco cenová elasticita vykazuje nižší hodnotu a opačný směr. Zjištěné rozdíly potvrzují význam regionálních charakteristik při analýze trhu s bydlením a přispívají k hlubšímu porozumění tomu, jak se ekonomické proměnné promítají do poptávkového chování v různých typech regionů.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses