Testování bezpečnosti CMS Wordpress - Březina, Tomáš (2025)
Diplomová práce se zabývá problematikou bezpečnosti webových stránek postavených na CMS WordPress s důrazem na penetrační testování a testování bezpečnostních pluginů. Hlavním cílem této diplomové práce je ověřit bezpečnost nástroje CMS WordPress a sestavit bezpečnostní doporučení pro eliminaci nejčastějších zranitelností WordPressu. Praktické ověření bezpečnosti je provedeno prostřednictvím penetračního testování pomocí vlastní univerzální metodiky pro testování webů WordPress na vzorku tří vybraných WordPress webových stránek. Testování zahrnuje jak manuální analýzu zranitelností, tak automatizované skenování pomocí nástrojů jako WPScan nebo Burp Suite. Součástí výzkumu je také evaluace účinnosti běžně dostupných bezpečnostních pluginů v kontextu ochrany proti útokům a jejich vliv na rychlost webových stránek. Na základě těchto testů a také teoretické části, která se věnuje metodikám penetračního testování a specifikům bezpečnosti WordPressu, jsou formulována praktická doporučení pro vlastníky či správce webových stránek. Tato doporučení pokrývají oblasti jako aktualizace systému a pluginů, konfigurace oprávnění nebo volba bezpečnostních pluginů. Výsledky praktického testování ukazují, že ačkoliv WordPress často neobsahuje kritické zranitelnosti, tak stále ve WordPressu zůstávají časté nedostatky v nastavení, které zvyšují riziko úniku dat nebo kompromitace stránek. Práce také zdůrazňuje potřebu systematického přístupu k bezpečnosti a poskytuje vlastníkům webů konkrétní kroky k minimalizaci rizik spojených s kybernetickými hrozbami.