Multivariační postkvantová kryptografie jako alternativa k mřížkové kryptografii - Fibrichová, Barbora; Ivánek, Jiří, 1953-; Švarc, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2025)
Tato práce se zabývá porovnáním dvou významných směrů postkvantové kryptografie – multivariační a mřížkové kryptografie – z hlediska jejich teoretických východisek, bezpečnostních vlastností a praktické použitelnosti. Cílem práce je analyzovat výpočetní složitost útoků na vybraná kryptografická schémata a zhodnotit jejich vhodnost pro praktické nasazení. Experimentální část poskytuje konkrétní numerická data, která ukazují dopad různých parametrických konfigurací na výkon a bezpečnost daných systémů. Výsledky naznačují, že ačkoliv mřížkové kryptosystémy představují robustní standard pro široké použití, multivariační kryptografie nabízí určité výhody zejména v oblasti rychlosti a efektivity, avšak s většími nároky na návrh bezpečných parametrů. Práce přispívá k hlubšímu porozumění praktických aspektů těchto dvou kryptografických přístupů a nabízí doporučení pro jejich vhodné nasazení v budoucích postkvantových systémech.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses