Problematika genderové diverzity ve feminizovaných sektorech na příkladu dvou vybraných organizací a její souvislosti s organizační kulturou - Poklopová, Pavlína; Hubinková, Zuzana, 1971-; Kolářová Bernklauová, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Diplomová práce se věnuje tématu genderové diverzity a jejímu vlivu na organizační kulturu ve feminizovaných sektorech. Cílem je zjistit, jak genderová diverzita ovlivňuje každodenní fungování týmů ve dvou konkrétních organizacích – orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) a kavárně. Práce zkoumá, co napomáhá, nebo naopak brání větší genderové vyváženosti, jaké přínosy a výzvy diverzita přináší, a také jakou roli hrají genderové stereotypy v pracovním prostředí. Teoretická část poskytuje základní orientaci v tématech genderu, diverzity, organizační kultury a genderové segregace. Praktická část je založena na kvalitativním výzkumu a přináší poznatky o vnímání diverzity v obou organizacích, jejích přínosech a výzvách, o bariérách vstupu mužů do tradičně feminizovaných odvětví a o dopadech genderové homogenity na pracovní prostředí a týmovou dynamiku.
Vedoucí práce: Zuzana Hubinková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: arts management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses