Vliv klimatických změn na pojišťovací produkty a modelování rizik - Reinbergová, Michaela (2025)
Diplomová práce se zabývá vlivem klimatických změn na pojišťovací produkty v České republice, se zaměřením na pojištění majetku občanů. Teoretická část shrnuje příčiny klimatických změn, klimatickou politiku a významné přírodní katastrofy v ČR. Empirická část práce se zaobírá regresní analýzou k vyhodnocení vztahu mezi meteorologickými proměnnými (teplotou, srážkami a větrem) a pojistnými ukazateli (pojistné plnění, počet událostí, průměrná škoda a průměrné pojistné). Výsledky potvrzují statisticky významný vliv teploty a srážek na výši pojistného plnění i četnost škod. Práce zároveň prezentuje predikce do roku 2035 a scénáře extrémního vývoje. Na základě zjištěných výsledků jsou navržena opatření, která mohou pojišťovnám pomoci lépe reagovat na rostoucí rizika.