Rezervy v české účetní legislativě a v IFRS - Vašová, Andrea (2025)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou rezerv v české účetní legislativě (ČÚL) a mezinárodních standardech IFRS. Cílem práce je porovnat přístupy obou účetních systémů k vymezení, účtování, oceňování a zveřejňování informací o rezervách a následně analyzovat, jak se tyto rozdíly projevují v praxi. V první části je představena česká úprava rezerv, a to včetně účetních i daňových aspektů. Následuje kapitola věnovaná IFRS, která se zaměřuje na uznání rezerv, jejich ocenění a požadavky na zveřejnění informací. Třetí část práce nabízí srovnání přístupů obou systémů. Praktická část je založena na analýze vybraných účetních závěrek podniků a skupin podniků s cílem porovnat přístup k vykazování rezerv v praxi. Výsledky ukazují, že účetní závěrky sestavované podle IFRS poskytují obecně více informací o rezervách než účetní závěrky sestavované podle české účetní legislativy. Ty častokrát poskytují údaje v omezené míře nebo vůbec. Práce rovněž poukazuje na to, že rozdíly v informacích nejsou dány pouze legislativou, ale i velikostí podniku, sektorem činnosti a interními postupy. Zjištěné výsledky naznačují potřebu zvyšování transparentnosti ve finančním výkaznictví, zejména pokud jde o vykazování rezerv a souvisejících rizik.