Hodnocení faktorů výkonnosti zaměstnanců z perspektivy ovlivňující spokojenost zákazníka - Sedláček, David Jaroslav (2025)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi výkonností zaměstnanců a spokojeností zákazníků. Cílem je zjistit, jak pracovní spokojenost, motivace a komunikace zaměstnanců ovlivňují zákaznickou zkušenost. Praktická část vychází ze dvou dotazníkových šetření mezi zákazníky a zaměstnanci společnosti XYZ. Výsledky potvrzují, že pozitivní přístup zaměstnanců má přímý vliv na vnímání kvality služeb. Práce přináší doporučení pro zlepšení personální strategie v oblasti služeb.