Hodnocení faktorů výkonnosti zaměstnanců z perspektivy ovlivňující spokojenost zákazníka - Sedláček, David Jaroslav; Legnerová, Kateřina, 1965-; Hořáková, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2025)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi výkonností zaměstnanců a spokojeností zákazníků. Cílem je zjistit, jak pracovní spokojenost, motivace a komunikace zaměstnanců ovlivňují zákaznickou zkušenost. Praktická část vychází ze dvou dotazníkových šetření mezi zákazníky a zaměstnanci společnosti XYZ. Výsledky potvrzují, že pozitivní přístup zaměstnanců má přímý vliv na vnímání kvality služeb. Práce přináší doporučení pro zlepšení personální strategie v oblasti služeb.
Vedoucí práce: Kateřina Legnerová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2025
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2025
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses